Lillhärdal

Tjoho – semestern har börjat! Och jodå, vi lyckades allt hitta hit till det lite undanskymda Lillhärdal och dess camping vid den forsande Härjån – trots sin slogan ”Hitta hit om du kan”. Lillhärdal är en trevlig liten by i Härjedalen, mellan Särna och Sveg. Mycket historia kring platsen. Här etablerade sig den allra första härjedalingen någon gång på 800-talet, en norrman vid namn Härjulf Hornbrytare.

Några århundraden senare hamnade Lillhärdal på kartan igen. Det var här de svenska häxprocesserna startade på 1600-talet, och sex kvinnor miste livet. Mindre ruskigt är att det också finns en Greta Garbo-staty här, utan någon som helst annan anledning än att hon var lika otillgänglig som orten. Det var också en guldrusch här på 50-talet, men den kom tydligen snabbt av sig – det var lite oklarheter kring testerna av malmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *