Vadstena

Nu är vi på Östgötaslätten, eller ”Öschöttaslätta” om man ska prata det lokala språket. Och håller man sig till den lokala dialekten så uttalas ortnamnet ”Vasstena” eller ”Vasstna”. Orten är gammal, riktigt gammal, och här har både den Heliga Birgitta och Gustav Vasa huserat. Ett ståtligt slott med fina vallgravar och ett kloster (i drift, med Birgittiner-nunnor på plats) finns här vid Vätterns strand.

Ett slottsbesök hann vi med, och det var ju inte vidare långt från själva ställplatsen som ligger precis vid slottet. Ska man till servicehuset med toalett och dusch så ligger det en vallgrav i vägen så man får springa över en bro, korsa slottsgården, ytterligare en bro… lite skoj faktiskt. Ställplatsen är fin och ligger precis vid Vättern. Riktigt nära in till centrum med alla dess pittoreska små gator, butiker, caféer och restauranger. Vadstena är en mycket fin sommarstad som vi återkommer till igen och igen. Vid det här tillfället hade vi också turen att landa in när det var kräftfiske runt slottet och i hamnen. Massor av barnfamiljer på plats, medtagna picknick-korgar, och en riktig feststämning.

Vill man springa eller cykla så finns alla möjligheter längs med Vättern eller kors och tvärs på ”slätta”. Men när det blåser på ”slätta” så blåser det rejält, något vi fick erfara. Funkar ju bra i medvind, men när man vänder blir det sämre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *