Porjus

Nu var målet inställt på lite svensk industrihistoria – Porjus kraftstation. Vi lyckades komma i kontakt med golfklubben som ligger på området (ja, banan går faktiskt runt själva dammen och kraftstationen!), och fick ställa upp oss vid klubbhuset. Gick också bra att nyttja omklädningsrum och duschar.

Första kraftverket i Porjus byggdes redan 1910-1915 i Stora Luleälv. Kraftproduktionen har därefter byggts ut steg för steg och är idag Sveriges tredje största, med en årsproduktion på 1233 GWh. Snacka om mastodont-bygge, och man kan ju fundera på hur arbetsförhållandena var då man fick bära material och förnödenheter för hand innan järnvägen från Gällivare var på plats – hela 44 km via den så kallade Rallarstigen.

Är man intresserad av industrihistoria blandat med vacker natur så är Porjus ett måste att besöka. Mysig liten ort dessutom. Mannen i familjen förbannade sig själv att han inte tog golfklubborna med sig, för nog var det en spännande bana. Undrar hur många golfbollar som ligger där nedanför dammluckorna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *